Kulin Eszter

Kulin Eszter

fizika- és kémiatanár

Tapasztalataim szerint a fiatalok a természetet szeretik, a fizikai, kémiai képleteket, számításokat, egyenleteket nem. Ez az iskola biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy a természet iránti kíváncsiságot, érdeklődést fenntartva próbáljam meg a gyerekekkel a természeti törvényeket, fizikai és kémiai folyamatokat felfedeztetni. Ebben az élményekben gazdag, kísérletezéssel teli, néha hangos, színes folyamatban szeretném ha minden gyerek megtalálná a későbbi tanulmányait, életét is megalapozó saját, egyéni útját.

DSC_8500ffKémia-biológia szakos középiskolai tanári diplomám (ELTE Természettudományi Kar, 1973) megszerzését követően az Országos Haematológiai és Vértranszfúziós  Intézet Immunokémiai Osztályán kutattam a szervezetünk védekezéséért felelős ellenanyagok működését. A rengeteg laboratóriumban, vegyszerek között eltöltött időm és az elért sikereim nem voltak összhangban. –  Ilyenkor kell váltani! – mondta a távcső mögül néha kipillantó drága Édesapám. Gyerekek közé és „szabad levegőre” vágytam – folyamatos továbbképzéseket követően kezdtem fizikát, biológiát és kémiát tanítani a Máriaremetei Általános Iskolában, majd  a tanítóképzésbe kapcsolódtam be, először Zsámbékon, majd Budapesten.
Az  ELTE TÓK Természettudományi Tanszékén a természetismeret,  egészségfejlesztés és tantárgypedagógiai stúdiumok változatos tapasztalatai megérlelték bennem, hogy felnőtt korban már sokszor késő elkezdeni a természeti törvények „felfedeztetését”. Azok a hallgatók, akik értették és szerették a fizikát és a kémiát, szép eredményeket értek el tanítási ötleteikkel az országos versenyeken. A nyugdíjkorhatár elérése óta (2010) óraadóként dolgozom.  Különös és szerencsés véletlenek révén nyílt ki ennek az iskolának a kapuja előttem, 2010. májusában. A  fizika és a kémia tantárgyak tanításával párhuzamosan csatlakoztam az egészségfejlesztési és a fenntartható életvitel megalapozását célzó környezeti nevelési programokhoz is.

Tapasztalataim szerint a fiatalok a természetet szeretik, a fizikai, kémiai képleteket, számításokat, egyenleteket nem.

A természettudományok tanításával fő célunk, hogy megőrizzük, illetve mélyítsük  a gyerekek természet iránti kíváncsiságát, érdeklődését és felelősségérzetét.  Ennek elérését szolgálja minden olyan anyag és eszköz, amelyeket a gyerekek szívesen használnak a megismerés, illetve a felfedezés szolgálatában. Az általuk készített gyönyörű felvételeken, filmeken kísérhetjük figyelemmel érdeklődési területeiket. A jelenségek, folyamatok megértéséhez szükséges  természeti törvények, összefüggések  ismerete nem mindegyikük számára olyan elbűvölő, mint a színes, hanghatásoktól sem mentes kísérleti tananyag, viszont mindenki megkeresheti  az egyéni fejlődésének útját. Ebben a keresésben az iskola minden pedagógusa együttesen vesz részt, az eredmények bemutatására is jól bevált fórumok szolgálnak.

Elérhetőségeim

Telefon: 06 1 309-73-53

E-Mail: kulineszter@ujalma.hu

Szívesen tartaná a kapcsolatot velem Facebook-on is?
Itt megtalál