Sport

A fejlődés, növekedés természetes részét képezi a mindennapos testmozgás. Javul az állóképesség, növekednek az izmok, ügyesedik a mozgás. Oldja a napi stresszt, levezeti a felesleges energiákat, fejleszti a szociális képességeket.
Iskolánkban nagy gondot fordítunk arra, hogy a diákok megfelelő mennyiségű és minőségű mozgáshoz juthassanak. A mozgás megszerettetése fontos feladata ennek az életkornak. Az egészséges gyerek sokkal nagyobb erőbedobással oldja meg problémáit, mint a beteg. A boldog gyermekek rendes körülmények között egészségesek, tele vannak energiával, könnyebben viselik a feszültséget.
A testnevelés órákon túl számos lehetőséget igyekszünk nyújtani diákjainknak:

  • Néptánc

Iskolai hagyományunk a heti rendszerességgel tartott néptánc óra, melynek célja, hogy megismertesse a gyerekeket hazánk népi kultúrájával. Ez a komplex fejlesztő tevékenység kihat a gyermekek esztétikai, anyanyelvi, értelmi-érzelmi életére, és ezáltal az egész személyiségére. Óvodától hatodik évfolyamig a testnevelés óra keretén belül heti egyszer táncolnak a diákok.

  • Szakkörök

Évente változó kínálatunkban számos mozgáslehetőséget kínálunk. Idén karatéra, judóra, asztali teniszre, vagy táncra járhatnak a mozogni vágyók, a játékos mozgás kedvéért pedig indítottunk labdajáték szakkört is. Ezen felül a fiúk-lányok óvodától 8. osztályig választhatják a fociszakkört is, ahol játékos képességfejlesztés történik.

  • Úszás

Tanrendünk szerint a második évfolyamos diákjaink járnak Úszni. A közelben lévő Sportmax uszodában lehetőségünk nyílik már kis korban elkezdeni a vízhez szoktatást. A vízbiztonság egyúttal nagyobb mozgás biztonságot is nyújthat gyermeküknek. A másodikosok már többféle úszásnemmel is megismerkednek.

  • Korcsolya

Időjárástól függően az iskolaudvaron lehetőségünk van korcsolyapálya létesítésére. Ezzel a lehetőséggel is szeretnénk alternatívát kínálnia, hogy a sport életmóddá válhasson már gyermekkorban, így jegyet válthatnak a gyerekek az egészséges, kiegyensúlyozott felnőtt életre.

  • Kirándulás

A gyermekeket érzelmeiken keresztül ismertetjük meg környezetükkel. A természet megismerésével indul el az a folyamat, ami később környezetük megszeretésével és megvédésével folytatódik. Ezért rendszeresen szervezünk kirándulásokat, hogy az élmények hatására kialakuljon a pozitív viszony a gyermek és környezete között.

  • Alapozó terápia

Az alapozó terápia olyan intenzív mozgásfejlesztés, mely a beszédfejlődésben elmaradt, diszlexia-veszélyeztetett, túlmozgásos, figyelemzavaros, éretlen nagy- és finommozgásos gyermekek iskolaérettségét segíti elő az idegrendszer tudatos fejlesztésével. A terápia maximum 6 fős kiscsoportokban történik, melynek megkezdése előtt részletes állapotfelmérést végzünk.

  • Preventív gerinctorna

Tartási rendellenességgel, illetve gerincproblémákkal küzdő diákjainknak költségtérítéses formában lehetőségük van mozgásnevelő által tartott foglalkozásokon erősíteni izmaikat, korrigálni tartásukat.
Mivel sok ember életét megnehezíti a kezeletlen „hanyag tartás”, az idei év forradalmi újításaként minden osztályunk minden napját rövid tartásjavító tornával kezd.

  • Sportprogramok az iskolában

Számos iskolán belüli sportesemény tarkítja a mindennapokat. Félévente rendezünk partizán és floorball bajnokságot. Rendszeresen tartunk torna bemutatókat, szumo-birkózó versenyek tarkítják a szüneteket.
Minden projektünk alkalmával teret kap valamely sportág, vagy azok keveréke egy sorverseny kapcsán. A napi rutin részét képezik a csocsó meccsek, valamint az udvari labdarúgás. Akik szívesebben űznek egyéni sportágakat, azok az udvari játékok sokasága közül (wave board, roller, teke, bicaj, falmászás) választhatnak.

  • Sportprogramok házon kívül

A hétvégék sem telnek el sport nélkül: tanárainkkal közösen járnak diákjaink túrázni, utcai futóversenyekre, karate versenyekre. A tanáraink is aktív sportéletet élnek, valóban igyekszünk jó példával elöl járni, mert szerintünk is igaz, hogy ép testben ép lélek!