Miben más az Újalma óvodája? Miért a “nulladik” elnevezés?

óvodaGyakran felmerül a probléma szülők körében, hogy gyermekük már eltöltött kettő, három évet az óvodában, de vagy fiatal kora, vagy játékossága miatt még nem szeretnék, ha első osztályt kezdene. Az is előfordul, hogy szeretnék, ha 4-5 év körüli gyermekük több inspirációt kapna egy ingergazdag környezetben, kipróbálhatna különböző szakköröket, sportokat, zenét szeretne tanulni, vagy logopédiai fejlesztésre van szüksége.
Olyan megoldást keresnek, ahol gyermekük nyugodt, harmonikus légkörben, egyéni képességeit figyelembe véve fejlődhet, készülhet fel az iskolai életre. Intézményünk nagy örömmel indította el 2009. szeptemberétől óvodai csoportját, mely garantálja az óvoda és iskola közti zökkenőmentes átmenetet, így tekinthető iskolánk “nulladik” évfolyamának.

A gyerekeket két vegyes csoportunkba várjuk. Jellemzően négy és hat éves kor között vannak, mert az iskola előtti évre választják a szülők az Újalmát. A közösségi nevelés szempontjából ideális ez a csoportszervezési forma, a gyermekek alkalmazkodóbbak és toleránsabbak lesznek. Lehetőség van a testvérpárok befogadására, így a beszoktatás sem jelent problémát. A már kialakított közösségi élet szabályai, hagyományai mellett az értékek is átöröklődnek évről-évre, hiszen a régebben odajáró gyermekek már ezt közvetítik magatartásukkal. Az együttes tevékenykedés, a közös élmények hatására kialakul egy olyan közösség, amelyben mindenki megtalálja a személyiségének, temperamentumának, fejlettségi szintjének megfelelő helyet a csoportokban.

A beszédérés, a szociális fejlődés, a kommunikáció terén is dinamikus a fejlődésük. A tapasztalat azt mutatja, hogy az öt, hat, hétéveseket nem hátráltatja, sőt kifejezetten inspirálja az, ha példát kell mutatniuk, és megtaníthatják egymásnak különböző dolgok helyes elvégzését, irányíthatják, védelmezhetik egymást. Számukra kitüntető feladat az óvó néni segítőtársává válni. Ezáltal fejlődik az alkalmazkodóképességük, empátiájuk, értelmi képességük, felelősségérzetük, vagyis egész személyiségük.

Amit még nyújtunk:

 • Családias légkört, ingergazdag környezetet.
 • Kis létszámú, maximum 20 fős csoportlétszám mellett minden gyerekre külön-külön is jut idő.
 • Négy felkészült óvodapedagógus és három dadus foglalkozik a gyerekekkel.
 • Nálunk a játéké a központi szerep. A gyermekek pedig játszva tanulnak a legjobban.
 • A napi programba építve tartunk angol nyelv oktatást, néptáncot, zenei képességfejlesztő foglalkozást.
 • Szakembereink preventív szemlélettel segítik a részfunkciókban való lemaradással küzdőket. Odafigyelünk gyermeke testi-, lelki-, és szellemi fejlődésére is. A klasszikus értelemben vett óvodai szakemberek mellett fejlesztőpedagógus, logopédus, gyógypedagógus és mozgásterapeuta dolgozik velünk.
 • Rendszeres orvosi vizsgálatot biztosítunk, évente fogászati szűrővizsgálatra visszük a gyermekeket.
 • A beszédfejlődésben korrekcióra szoruló gyermekeknél logopédiai ellátást biztosítunk.
 • Segítjük a tehetséges gyerekeket képességeik kibontakoztatásában.
 • A modern pedagógiai irányzatok különböző elemeit beépítjük a nevelőmunkánkba.
 • Változatos programokkal (múzeumlátogatás, bábelőadás, zenés műsorok, kirándulás) biztosítjuk gyermekeink látókörének bővítését.
 • A gyermekek egy aktív, élő közösség résztvevőivé válnak, alkalmuk nyílik megismerkedni későbbi tanítóikkal, tanáraikkal.
 • Korosztályának és érdeklődésének megfelelően foglalkozunk a gyermekekkel.
 • Szakemberek nagy-nagy szeretettel és odafigyeléssel nevelik a gyermekeket.