Adorjáni Ákos

Adorjáni Ákos

tanító

Minden gyermeknek egyéni, különleges világa van. Meggyőződésem, hogy egy tanuló csak akkor tud igazán jól teljesíteni, ha bekopogunk képzeletbeli ajtaján, ha elsajátítjuk a lelki szobájában lévő egyedi törvényszerűségeket, ha megtanulunk beszélni a nyelvén.

DSC_9536ff2012-ben államvizsgáztam a győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán. Ez után óvodás korú gyerekekkel foglalkoztam közel 4 évig. Ezekben az években szilárdult meg bennem a felismerés, hogy a gyermekek között minden nap csodák történnek és milyen szerencsés az, aki ezeket megélheti. Az Újalma csapatához 2016-ban csatlakoztam, ahol egy fél évig támogató tanítóként segítettem a közösség munkáját, ősztől pedig új elsős osztállyal indulok neki egy négy éves, de soha véget nem érő izgalmas útnak.

Leendő elsős tanítóként úgy érzem, pontosan tudom milyen nagy lelki feladat az iskolába lépés a 6-7 évesek számára. A gyerekek ekkor lépnek be először a teljesítmény világába, ekkor tapasztalhatják meg elsőként a vállukra nehezedő táska súlyát. Meggyőződésem, hogy ezt a váltást megfelelő hozzáállással és gyermekközpontú szemlélettel olyan gördülékennyé lehet tenni, hogy az átmenet nem fog nyomást szülni a gyermekben. A képzeletbeli két sziget közötti hajóúton, mely az óvoda és az iskola világa között van, a pedagógus legjobb tudása és szíve szerint minden momentumban ott van a gyermekkel és segíti vitorláinak bontogatását, hogy ezt az utat ne pusztán kötelező feladatként, hanem játékos, kalandos utazásként élje meg. Az Új Budai Alma Máter minden tekintetben megfelel a jó és biztonságos hajónak, melyen sok lelkes, segítő pedagógus szolgálja a kis utasok előrejutását.

Munkám során megerősödtem abban, hogy a tananyagot, mindig apró darabokra, játékkockákra bontva kínáljam a tanulni vágyóknak, több érzékterületre hatva, hol a vizualitás, ábra, rajz eszközeit használva, hol a nyelvi funkciókat, verset, mesét segítségül hívva, hol pedig a logikai, matematikai világ lehetőségeit megragadva építjük újjá világunkat. Fontos számomra, hogy a gyerekeket a tanórákon egy olyan atmoszféra vegye körül, melynek szeretetteljes és támogató légkörében minden tekintetben növekedni tudjanak.

Minden gyermeknek egyéni, különleges világa van. Meggyőződésem, hogy egy tanuló csak akkor tud igazán jól teljesíteni, ha bekopogunk képzeletbeli ajtaján, ha elsajátítjuk a lelki szobájában lévő egyedi törvényszerűségeket, ha megtanulunk beszélni a nyelvén. Mindig nagyon tiszteltem és igyekeztem mélyebben megismerni ezeket a jelrendszereket, mert úgy éreztem, hogy a gyermek belső világa felélénkül, több erőforrást és fényt kap, ha elfogadást és megértést tapasztal.

Nagy szeretettel és lelkesedéssel várom, várjuk leendő elsőseinket a kalandos úton. Vitorlákat fel!

Elérhetőségeim

Telefon: 06 1 309-73-53

E-Mail: adorjaniakos@ujalma.hu

Szívesen tartaná a kapcsolatot velem Facebook-on is?
Itt megtalál