A gerinctornáról

Sajnos általános tünet napjainkban a gerincünket érintő valamely probléma: rossz vagy hanyag a tartásunk, gerincferdülésünk van, melynek talaján idővel súlyos esetben porckorong- vagy gerincsérv alakul ki vázrendszerünkben, kevésbé súlyos esetben hát- és derékfájás fogja megnehezíteni a mindennapjainkat. Kevesen tudják, hogy ezek a betegségek már gyakran kisiskolás korban kialakulnak, s azt még kevesebben tudják, hogy ezek ellen tudatossággal és tornával lehet védekezni.

Iskolánkban a szomatopedagógus kollégánk vezetésével, a testnevelőkkel szorosan együttműködve minden diákunk tartása felmérésre került. Ennek eredményei alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy tennünk kell a gerincbántalmak kialakulása ellen, hiszen diákjaink majd 90%-ánál fennáll, vagy kialakulóban van valamilyen gerincet érintő probléma.

Szomatopedagógusunk tanácsai alapján a torna és a tudatosságra nevelés nem csak a mozgásórákba épül be, hanem minden kollégánk odafigyel erre. Kidolgoztunk egy programot, melynek első eleme, hogy a gerinc nyaki csigolyáit, izmait tornáztatjuk minden nap egy rövid, betanult gyakorlatsorral. A következő lépések a gerinc háti csigolyáit fogják mobilizálni, végezetül a deréktáji izmokat mozgatjuk meg.

Ez a torna mindenkinek szól!

Vannak olyan esetek is, amikor az átmozgatás már nem elég. Ha nem megelőzésről, hanem korrekcióról gondolkodunk, akkor nagyobb energiát kell befektetnünk. Ezt is igyekszünk nem külön foglalkozás keretében, hanem a tornaórába építve megvalósítani. A testnevelő kollégákkal egyeztetve a gerinc megfelelő helyzetben tartását szolgáló izmok célzott erősítése minden foglalkozáson öt percet vesz igénybe ezen túl. A gyakorlatokat szomatpedagógusunk vezetésével állítottuk össze, melyhez videós segédanyag is a kollégák rendelkezésére áll.

A program minden elemét szomatopedagógusunk szupervizionálja. Váljék egészségünkre!  :)